Një muaj para goditjes në zemër, trupi paralajmëron me këto sinjale

Parandalimi është më i mirë se kurimi. Ky rregull i thjeshtë vlen për çdo sëmundje dhe është veçanërisht e vlefshme kur simptomat nuk njihen siç duhet.

Ne do të përshkruajmë simptomat vendimtare që mund të ndodhin një muaj (ose edhe më herët) përpara një sulmi në zemër. Ju nuk keni përse të jeni tepër të shqetësuar, por një pjesë e vetëdijes shëndetësore nuk dëmton askënd. Kushtojini vëmendje të madhe në rast se jeni në rrezik.

Në fund të artikullit janë listuar disa tregues që shpesh nuk dallohen.

LODHJA

Lodhja e pazakontë është një nga simptomat kryesore që tregon një sulm të afërt të zemrës. Gratë kanë më shumë gjasa të raportojnë këtë lloj simptomash sesa burrat.

Përshkrimi: Aktiviteti fizik ose mendor nuk është arsyeja e lodhjes dhe rritet deri në fund të ditës. Kjo simptomë është mjaft e dukshme dhe nuk do të kalojë pa u vënë re. Ndonjëherë është rraskapitëse për të kryer detyra të thjeshta, si rregullimi i shtratit apo të bësh një dush.

DHIMBJE BARKU

Dhimbjet e barkut, prezierjet, ndjenja e fryrjes, ose dhimbja e stomakut janë disa prej simptomave më të zakonshme. Ato kanë të ngjarë të shfaqen në mënyrë të barabartë midis grave dhe burrave.

Përshkrimi: Dhimbjet e barkut para sulmit në zemër kanë një natyrë episodike, lehtësohen dhe pastaj kthehen për periudha të shkurtra kohore. Tensioni fizik mund të përkeqësohet nga dhimbjet në stomak.

PAGJUMËSI

Pagjumësia shoqërohet gjithashtu me një rrezik në rritje të një sulmi në zemër ose goditje në tru, e cila është më e zakonshme tek gratë. Tiparet e pagjumësisë shpesh përfshijnë një nivel të lartë të ankthit dhe mungesës së aftësisë për të menduar.

Përshkrimi: Simptomat përfshijnë vështirësi për të rënë në gjumë, vështirësi për të qëndruar në gjumë gjumit dhe zgjim i hershëm në mëngjes.

SHKURTESA E FRYMËMARRJES

Dispnea, ose mungesa e frymëmarrjes, është një ndjenjë e fortë e të mos qenit në gjendje për të marrë frymë thellë. Shpesh ndodh tek burrat dhe gratë deri në 6 muaj para se të pësojnë një atak në zemër. Zakonisht është një shenjë paralajmëruese për gjendjen shëndetësore.

Përshkrimi: Ndjeheni sikur ju nuk mund të merrni ajër mjaftueshëm, marramendje, dhe shkurtesë e frymëmarrjes.

HUMBJE E FLOKËVE

Humbja e flokëve tuaj konsiderohet të jetë vetëm një tregues tjetër i dukshëm i rrezikut të sëmundjeve të zemrës. Më së shpeshti ajo ndikon tek meshkujt mbi 50 vjeç, por disa gra mund të jenë gjithashtu në grupin e rrezikut. Rënia e flokëve është gjithashtu e lidhur me një nivel të rritur të hormoneve kortizol.

Përshkrimi: Kushtojini vëmendje të veçantë humbjes së flokëve nga kurora e kokës.

RRAHJE TË PARREGULLTA TË ZEMRËS

Rrahjet e parregullta ose aritmia shpesh shoqërohen nga një sulm paniku dhe ankthi, veçanërisht në mesin e grave. Shfaqet papritur dhe në mënyra të ndryshme: aritmia (rrahjet e parregullta të zemrës) ose takikardia (shtimi i rrahjeve të zemrës). Ushtrimet fizike mund të japin një nxitje shtesë për rritjen e ritmit të zemrës, veçanërisht në rastet me sëmundje ateroskleroze.

Përshkrimi: Rrahja e parregullt e zemrës zgjat 1-2 minuta. Nëse nuk zbehet, mund të ndiheni marramendje dhe lodhje ekstreme. Telefononi menjëherë mjekun.

DJERSITJE E TEPRUAR

Djersitja e pazakontë ose e tepruar është një shenjë paralajmëruese e shpejtë e një sulmi në zemër. Mund të ndodhë në çdo kohë të ditës ose të natës. Kjo simptomë prek femrat më shpesh dhe zakonisht ngatërrohet me valët e të nxehtit ose djersitjet e natës tipike të menopauzës.

Përshkrimi: Simptoma të ngjashme me gripin, lëkurë e ftohtë dhe e lagësht ose djersitje që ndodhin pa marrë parasysh temperaturën e ajrit ose tendosjen fizike. Djersitja duket të jetë më e tepruar gjatë natës; çarçafët mund të jenë të njomur në mëngjes.

DHIMBJE KRAHARORI

Burrat dhe gratë përjetojnë dhimbje gjoksi në intensitete dhe forma të ndryshme. Tek meshkujt, kjo simptomë i referohet shenjave më të rëndësishme të hershme të një sulmi të afërt të zemrës që nuk duhet injoruar. Nga ana tjetër, ajo prek vetëm 30% të grave.

Përshkrimi: Dhimbja e kraharorit mund të zgjerohet në ndjesi të pakëndshme në një ose të dy krahët (më shpesh të majtën), nofull, qafë, shpatulla ose stomak. Mund të ketë një karakter të përhershëm ose të përkohshëm.

FAKTORËT E RREZIKUT

Ne të gjithë e dimë për faktorët më të zakonshëm të rrezikut, si obeziteti, mungesa e ushtrimit fizik dhe pirja e duhanit. Sidoqoftë, ka disa tregues që shpesh mund të mos i vini re që mund të përmirësojnë vetëdijen tuaj shëndetësore dhe t’ju ndihmojnë të parandaloni një atak në zemër.

Rrudhosja e Llapës së veshit (prania e një rrudhë në vesh që shtrihet diagonalisht nga kanali i veshit).Njolla të verdha në cepat e brendshëm të qepallave.Dhimbje e lehtë në muskujt e pulpës së këmbës ndërsa ecni.Flokët në kanalin e veshit (te meshkujt).Thinje e hershme e flokëve (te meshkujt).