Zviceranët besojnë se do ta prodhojnë të parët vaksinën kundër koronavirusit

Një ekip studiuesish në Universitetin e Bernit shpresojnë të jenë të parët që prodhojnë një vaksinë kundër Covid-19 dhe inokulojnë të gjithë popullsinë zvicerane në tetor

(KEYSTONE/Jean-Christophe Bott)

“Ne kemi një shans realist për të qenë të suksesshëm,” tha Martin Bachmann, drejtues i imunologjisë në universitetin zviceran përmes një konference në internet me ACANU, shoqata e shtypit e Kombeve të Bashkuara. “Zvicra ka një histori të jetë pragmatike dhe është më e interesuar të gjejë një kompromis për ta marrë më shpejt vaksinën”, transmeton Swsissinfo.ch, përcjell albinfo.ch.

Që nga fillimi i shpërthimit të koronavirusit dhe përcaktimit të tij nga Organizata Botërore e Shëndetit si Urgjencë e Shëndetit Publik të Brengave Ndërkombëtare (PHEIC) në fund të janarit, shumica e ekspertëve dhe autoriteteve ndërkombëtare të shëndetit kanë thënë që për një vaksinë duhet të pritet për rreth një vit deri në 18 muaj.

Qasje unike

Bachmann, i cili është edhe profesor i vaksinologjisë në Institutin Jenner në Universitetin e Oksfordit, tha se koha e tij e përshpejtuar mund të shpjegohet pjesërisht nga lehtësia e mundshme e prodhimit, ku ekuivalenti i 200 litrave bio bakteriale, e cila është e nevojshme për nyjet, mund të prodhojnë 10-20 milionë doza, përcjell tutje albinfo.ch.

“Vaksina është unike për shkak të shkallëzimit të madh. Ka aftësinë të prodhojë miliarda doza brenda një afati të shkurtër kohor, “tha Bachmann.

Vaksina nën zhvillim nga ekipi zviceran merr një qasje të ndryshme nga laboratorët e tjerë duke përdorur të ashtuquajturat grimca të ngjashme me virusin, të cilat nuk janë infektive – ndryshe nga kur përdorni vetë virusin – dhe të cilat sigurojnë përgjigje të mirë imuniteti. Një prototip u zhvillua në shkurt, vetëm disa javë pasi u identifikua koronavirusi i ri në Kinë, dhe u provua i suksesshëm në testet mbi minjtë laboratorikë, kur serumi neutralizoi virusin, përcjell tutje albinfo.ch.

Gary Jennings, Drejtori i Përgjithshëm i Saiba Biotech i cili po punon me Universitetin e Bernës, tha se autoritetet zvicerane janë të vetëdijshme për rëndësinë e aprovimit të zhvillimit të vaksinës.

“Ne mund ta bëjmë këtë nëse qeveria zvicerane dhe rregullatorët duan ta bëjnë këtë. Nëse ata dëshirojnë ta shohin këtë vaksinë të vënë në dispozicion të publikut në këtë afat kohor, atëherë do të bëhet. ”

Marrja e aprovimit

Swissmedic, autoriteti kombëtar përgjegjës për aprovimin dhe mbikëqyrjen e terapeutikës, konfirmoi që ajo tashmë ka ofruar këshilla shkencore për projektin dhe është i vetëdijshëm se si po zhvillon hulumtimi.

Zëdhënësi Lukas Jaggi tha për swissinfo.ch se “në këtë situatë të jashtëzakonshme, ne realisht duhet të llogarisim me tetë deri në 14 muaj derisa të kemi një vaksinë kundër koronavirusit të ri SARS-CoV-2.”

Në një deklaratë me postë elektronike, zyrtari i komunikimit deklaroi se “Swissmedic i jep përparësi të lartë kohës. Por siguria dhe toleranca e vaksinës vijnë së pari. Prandaj është e rëndësishme që kompanitë dhe grupet kërkimore të kontaktojnë Swissmedic në një fazë të hershme në mënyrë që ne t’i shoqërojmë dhe t’i mbështesim ata në zhvillimin e tyre përpara se të paraqesin një kërkesë për autorizim. ”

Zhvillimi i vaksinës në një pikë ku mund të prodhohet në një shkallë të gjerë do të kërkojë ngritjen e CHF100 milionë (103 milionë dollarë), sipas Saiba Biotech, të cilën Bachmann e themeloi.

Ndërsa USZ Foundation, organizata bamirëse e spitalit universitar në Cyrih, ka shprehur interes për të mbështetur studimin, Jennings tha që Saiba tashmë ka qenë në bisedime me gjigantët farmaceutikë Novartis dhe Lonza.

Në të gjithë botën, rreth 2.5 milionë njerëz janë testuar pozitiv për koronavirus me 170,000 vdekje. Zvicra ka raportuar gati 28,000 raste dhe më shumë se 1.400 vdekje, përcjell albinfo.ch.