24 vjet nga masakra e Reçakut

Sot, 15 janar 2023, janë bërë 24 vjet që kur forcat policore dhe ushtarake serbe kryen njërën nga masakrat më të dhimbshme kundër njerëzimit në Reçak. 45 civilë shqiptarë në fshatin Reçak të Shtimes u bënë pikë kthese vendimtare në luftën e Kosovës.

Masakrimi i tyre nga ushtria dhe paramilitarët serbë bëri që bashkësia ndërkombëtare të niste kthesën për çështjen e Kosovës.

Policia dhe ushtria serbe në Kosovë kanë kryer masakra të shumta gjatë viteve 1998 dhe 1999, por Masakra e Reçakut u dëshmua nga misioni i OSBE-së në Kosovë, që ndikoi në ndërhyrjen e NATO-s ndaj caqeve serbe.

Pasi e pa me sytë e tij këtë skenë, shefi i misionit të OSBE-së, Wiliam Walker, kishte alarmuar se në Kosovë po ndodh krim kundër njerëzimit, gjë që shtyu bashkësinë ndërkombëtare të ndërmarrë misionin ushtarak, pas të cilit forcat serbe u tërhoqën nga Kosova.

SHARE