Agron Gashi deshmor i kombit

Agron Gashi deshmor i kombit

Agroni lindi ne fshatin Sferke ne nje familje tipike shqiptare, mesimet i filloje ne shkollen e fshatit “Emin Duraku”, pas perfundimeve i vazhdoje regjistrimin ne gjimnaz te cilat i nderpreu per te iu bashkangjit tashme grupeve te para te UÇK’se te formuar ne fshate.

Agronit nga lendet me se shumti i pelqen letersia, e ne veqanti poezia, disa prej pozive te tij ende ruhen nga familja. Ne poezit e tij vrehet fryma luftetare ne kerkim te lirijes nga okupatori serb.

Ne moshe te re veq 18 vjet, rremben pushken dhe vihen ne radhen e ushtareve me te dalluar te grupit ne te cilen behet pjese. Lufton ne cdo aksion qe nderrimert ne fshatin Sferke dhe fshatete me rrethin si nga ana e Klines ashtu dhe nga ana e fshaterave te Malisheves.

I ri me plote energji, idealizimin per liri e kishte ne cdo qelize te gjakut, deri ne momentin e betejes se 14 marsit 1994, ku bije heroikisht per te mbetur gjithmone i gjalle ne historin e kombit per liri.

Ne betejen e 14 marsit 1999 te zhvilluar ne afersi te shkolles fillore, ne nje luftim i cili zgjate mbi 6 or ndermjete nje grupi te vogel te UÇK’se dhe forcave armike serbe Agroni tregon guximin dhe strategun e luftetarit, duke luftuar mbi 6 or ne menyre te panderpre derisa fillone te pakesohet edhe furnizimet me armatim.

Ne betej grupi ishte i koordinuar dhe ne perberje fare te vogel ushtareve të UÇK-së Agim Gashi (dëshmor), Nezir H. Gashi, Latë Morina dhe Agron Gashi (dëshmor) të udhëhequr nga Ramiz D. Gashi -Komandant skuadre dhe forcave paramilitare serbe,luftime te cilat zgjatin mbi 6 ore, ne po te njejten beteje bien herorikisht Ramiz Berisha edhe Musli Berisha nga fshati Dush.

Pas nje kohe luftimesh ne ndihme iu erdhen disa luftetare te fshatit Sferke. Poashtu këtyre përforcimeve iu bashkangjiten edhe luftëtetaret e fshatit Damanek. Luftimet vazhduan ne fshatin Sferkë gjatë terë ditës ku beteja arriti masa të mëdha, në të cilën përfshihen 300 ushtarë të fshatit Sferkë dhe mbi 100 ushtarë të komandat Fatmir Limaj dhe komandat Drini (Ekrem Rexha). Luftë në të cilën mbesin 16 paramilitarë të vrarë dhe mbi 70 të plagosur rëndë(të gjitha këto të raportuara nga mediat serbe të asaj kohës).