Dymbëdhjetë vrasje brenda familjeve në Kosovë gjatë vitit 2020

Mosmarrëveshjet që ndodhin mes familjarëve, shoqërisë, shpeshherë nuk kanë marrë zgjidhjen e duhur, duke përfunduar në vrasje të shumëfishta.Dhuna psikike e fizike vazhdon të jetë prezentë në shumë familje në Kosovë, ku për këto raste pothuajse çdo ditë raporton Policia e Kosovës. E, kohëve të fundit, në Kosovë është rritur edhe numri i vrasjeve brenda familjeve.Vetëm gjatë vitit 2020, në Kosovë kanë ndodhur 12 vrasje në familje.

Policia e Kosovës në një përgjigje të dhënë për Telegrafin, ka bërë të ditur së më së shumti vrasje kanë ndodhur gjatë muajit korrik, ku janë raportuar tri raste të vrasjes.“Janar (një vrasje), shkurt (dy vrasje), prill (një vrasje), maj (një vrasje), qershor (një vrasje), korrik (tri vrasje), gusht (një vrasje), tetor (një vrasje), dhjetor (dy vrasje)”, thuhet në përgjigjen e Policës së Kosovës.E, gjithë kjo situatë po shihet shqetësuese nga psikoterapeuti, Yll Avdijaj.

Avdijaj në një deklaratë për Telegrafin, ka thënë se fenomeni i vrasjeve sot në Kosovë është një dukuri alarmante e sidomos kohëve të fundit, që ka filluar të shpeshtohet.“Kjo si pasojë e pandemisë e cila ka arritur të nxjerrë në pah dukur të tilla, e sidomos edhe përbrenda familjeve që përfundojnë me vrasje. Për të ditur shkaqet dhe arsyet se pse ndodhë kjo dukuri, është e nevojshme që të hulumtohen edhe të studiohen rastet në veçanti, mirëpo ka disa faktor të përgjithshëm që shpeshherë dinë të jenë prezentë e sidomos kur bëhet fjalë për vrasjet”, theksoi ai.Tutje, ai përmendi disa nga faktorët që mund të çojnë në vrasje.“Faktor që mund të çojnë deri tek vrasjet mund të jenë: traumat, konfliktet, problemet psikologjike, përplasje konceptesh në lidhje me jetën, tendenca për të dominuar, hakmarrja etj. Mirëpo, kjo dukuri po ashtu është e lidhur ngushtë edhe me ndikimin e faktorëve socio-ekonomik-politik”, shtoi më tej ai.Kësaj problematike, Avdijaj thotë se i kontribuon edhe posedimi i armëve nga ana e qytetarëve.“Një problematike tjetër që i kontribuon kësaj dukuri është edhe posedimi i armëve në duart e qytetarëve, ku shpesh herë ekspozohen dhe nëpër rrjetet sociale, me video dhe fotografi”, deklaron ai.Avdijaj thotë se institucionet përgjegjëse duhet të jenë më vigjilente sa i përket kësaj teme.“Mendoj se institucioni i Policisë duhet të jetë me vigjilent dhe më i rreptë në këtë drejtim, në mënyrë që të reduktohet kjo dukuri, ani pse për tu kryer një vrasje jo çdo herë janë vetëm armët e zjarrit, sepse një vrasës kur don ta kryejë vrasjen ai mund ta bëjë atë edhe në forma tjera”, thotë mes tjerash ai.Si përfundim, Avdijaj thotë se është koha që institucionet shtetërorë përkatëse, të merren seriozisht me ketë fenomen, në cilëndo formë të mundur, në mënyrë që ta parandalojnë përhapjen e kësaj dukurie.Ndryshe, brenda një periudhe të shkurtër kohore, opinioni është tronditur nga dy vrasje të rënda. Në dhjetor të vitit 2020, në fshatin Pozhoran të Vitisë, ka ndodhur një vrasje e katërfishtë, ku një person ka vrarë fillimisht bashkëshorten e tij, dy djemtë, dhe më pas vetën.Vrasje e rëndë ka ndodhur edhe ditën e mërkurë në Prishtinë, ku babai dyshohet se ka vrarë djalin e tij.Lidhur me numrin e qytetarëve që kanë leje për posedimin e armëve të zjarrit, Telegrafi ka dërguar disa pyetje në Ministrinë e Punëve të Brendshme, por që ende nuk ka marrë ndonjë përgjigje.

SHARE