Zyrtari i BE-së tregon kur hiqen masat ndaj Kosovës, përmend shtensionimin e veriut

Sanksionet e vendosura nga Bashkimi Evropian do të hiqen kur institucionet kosovare veprojnë drejtë shtensionimit të situatës në veri dhe në përputhje me rekomandimin e BE-së. Kështu ka bërë të ditur zëvendësshef i seksionit për bashkëpunim në Zyrën e Bashkimit Evropian (BE) në Kosovë, Alessandro Biancardi.

Ai ka thënë se BE-ja ka miratuar një sërë masash për të bërë të qartë një mesazh dhe ka pezulluar dispozitën për ndihmën e re financiare për Kosovën.

Ai ka thënë se do të theksojë se ky është një hap i kthyeshëm dhe se shkalla e plotë e ndihmës financiare dhe angazhimit politik të BE-së për Kosovën do të rifillojë sapo qeveria të veprojë në përputhje me rekomandimin e BE-së për shtensionim të situatës në veri.

“Stabiliteti politik është kyç për të siguruar prosperitetin e Kosovës. Situata aktuale politike na bën thirrje të gjithëve që të fokusohemi në de-përshkallëzimin e tensionit në veri.

Në këtë kontekst, BE-ja ka miratuar një sërë masash për të bërë të qartë një mesazh dhe ka pezulluar dispozitën për ndihmën e re financiare për Kosovën.

Kjo është thënë, dua të theksoj sërish, se ky është një hap i kthyeshëm dhe shkalla jonë e plotë e ndihmës financiare dhe angazhimit politik do të rifillojë sapo qeveria të japë përshkallëzimin në përputhje me rekomandimin e BE-së.

Ne sinqerisht shpresojmë se do të jemi në gjendje t’i lëmë pas shumë shpejt të gjitha këto dhe do të kthehemi në fokusin tonë, në reformat që janë kritike për afrimin e Kosovës drejt BE-së”, ka thënë ai.

Këto deklarime, ai i ka bërë me rastin e lansimit të “Thirrjes publike për subvencionim të pajisjeve efiçiente për ngrohje”, së bashku me ministren e Ekonomisë, Artane Rizvanolli.