Zvicra shton numrin e pjesëtarëve në KFOR

Këshilli Federal i Zvicrës, në mbledhjen e sotme, ka vendosur të forcojë kontingjentin zviceran (Swisscoy) në kuadër të KFOR-it me 20 pjesëtarë shtesë të forcave të armatosura nga prilli 2024.

Ky shtim i numrit të ushtarëve zviceranë vjen pas tërheqjes së misionit austriak nga KFOR-i në pranverën e vitit 2024.

Swisscoy aktualisht ka një maksimum prej 195 anëtarësh të forcave të armatosura që dalin vullnetarë për të marrë pjesë në mision.

Në qershor 2023, Parlamenti federal miratoi pjesëmarrjen e Zvicrës në KFOR dhe zgjatjen e saj deri më 31 dhjetor 2026. Përveç kësaj, Parlamenti i dha Këshillit Federal kompetencën për të rritur numrin e forcave të armatosura me maksimum 30 gjatë mandatit dhe deri në fund të misionit, në mënyrë që forcat e armatosura të jenë në gjendje t’i përgjigjen çdo nevoje shtesë të KFOR-it.

Austria e njoftoi NATO-n se do të reduktonte pjesëmarrjen e saj në KFOR në pranverën e vitit 2024. Në total, dy njësi do të tërhiqen: një kompani këmbësorie dhe një kompani transporti. Kuota e Austrisë do të reduktohet shumë.

Për të mbyllur hendekun për shkak të reduktimit të kontingjentit të Austrisë dhe në marrëveshje me NATO-n, Këshilli Federal ka vendosur të forcojë kontingjentin zviceran me 20 personel shtesë ushtarak të vendosur në fushën e transportit nga prilli 2024. Kontingjenti Swisscoy është rritur nga 195 në 215 pjesëtarë të forcave të armatosura që dalin vullnetarë në mision.

20 pjesëtarët shtesë të forcave të armatosura do të ofrojnë të gjitha shërbimet e KFOR-it në fushën e transportit të njerëzve, materialeve dhe mallrave.

“Pavarësisht situatës aktuale, siguria e Forcave të Armatosura të Zvicrës në Kosovë mbetet e pandryshuar. Pjesëtarët e Forcave të Armatosura janë të përgatitur për të punuar në një kontekst të tillë dhe për të arritur në vend të sigurt në rast emergjence. Ata e dinë mënyrën e duhur për t’u sjellë përballë tensioneve etnike dhe politike. Qendra e Ekselencës për Ndërtimin e Paqes të Forcave të Armatosura Zvicerane (SWISSINT) po monitoron vazhdimisht situatën. Këshilli Federal mund të vendosë tërheqjen e Swisscoy në çdo kohë”, thuhet në njoftimin e Këshillit Federal të Zvicrës.

Forcimi i kontributit të Zvicrës për stabilitetin në Ballkanin Perëndimor

Këshilli Federal i Zvicrës thotë se KFOR-i mbetet një lojtar i rëndësishëm për stabilitetin dhe sigurinë në Ballkanin Perëndimor.

“Duke rritur kontingjentin e saj, Zvicra po merr pjesë në përpjekjet stabilizuese të NATO-s në rajon. Duke vepruar kështu, ajo dëshmon edhe për solidaritetin e saj me partnerët e saj në një Evropë që po përballet me sfida të mëdha në kontekstin e luftës në Ukrainë. Përforcimi i kontingjentit zviceran promovon gjithashtu forcimin e bashkëpunimit me NATO-n, të rekomanduar nga Këshilli Federal në raportin plotësues të Raportit të Politikës së Sigurisë 2021. Së fundi, kjo tregon gatishmërinë e Zvicrës për të zgjeruar kontributin e saj në ndërtimin e paqes ushtarake”, tha Këshilli Federal i Zvicrës.