Vuçiq: Asociacioni do të jetë vetëm në formën që e kemi nënshkruar unë dhe Isa Mustafa

Presidenti serb, në adresimin e mbrëmshëm publikut serb, në mes tjerash ka deklaruar se nuk beson që shqiptarët do të pajtohen me formimin e Asociacionit, por se serbët nuk do të heqin dorë nga ai, mirëpo edhe nëse megjithatë pajtohen, ai nuk do të heqë dorë nga Asociacioni në formën për të cilën tashmë janë pajtuar dhe e kanë nënshkruar ai dhe ish-kryeministri i Kosovës Isa Mustafa.

“Asociacionin është një çështje shumë e rëndësishme për ne”, ka thënë ai, duke rikujtuar opinionin për disa nga kompetencat kryesore dhe duke iu referuar marrëveshjes teknike të vitit 2015, të cilën e kanë nënshkruar ai dhe kryeministri i atëhershëm i Kosovës, Isa Mustafa, transmeton Paparaci.

“Ai do të lidhë 97% ose të gjitha komunitetet serbe në një tërësi unike. Po, disa zona periferike do të mbeten jashtë, por si enklava. Do të na lidhet gjithçka, nga Sirinica nëpër disa komuna të Anamoravës, në Novobërdë, duke përfshirë Ranillugun, Parteshin dhe Novobërdën, deri në Graçanicë dhe të katër komunat veriore të Kosovës. Kompetencat tashmë janë të caktuara në parimet e vitit 2015, të cilat unë dhe Isa Mustafa i kemi nënshkruar. Është një dokument jashtëzakonisht i rëndësishëm për ne. Sepse në të thuhet qartë se Republika e Serbisë ka të drejtë të financojë kompetencat e përcaktuara aty – shëndetësia, arsimi, zhvillimi rural dhe urban, planifikimi hapësinor dhe zhvillimi ekonomik. Për ne shumë të rëndësishme”.

Kompetenca të tilla nënkuptojnë siguri më të madhe për serbët, pohon Vuçiq, duke numëruar organet që duhet t’i ketë Asociacioni – nga kryetari i Kuvendit, Këshilli e deri te gjithçka tjetër.