Vaksinat nuk do të ndalojnë përhapjen e Covid-19, ja arsyet pse

Shumë prej nesh shpresojnë që vaksinat kundër koronavirusit të jenë rruga jonë e shpëtimit, duke na mundësuar që të rri-marrim jetën e mëparshme.

Por shkencëtarët thonë se vetëm vaksinat nuk do të jenë të mjaftueshme dhe masat e tjera janë ende të nevojshme.

Më poshtë janë arsyet pse:

Problemi është se asnjë masë e vetme për të parandaluar përhapjen e koronavirusit nuk është 100 % efektive, dhe kjo përfshin edhe vaksinat.

Studiuesit kanë krijuar “modelin e djathit zviceran” për të ilustruar arsyet.

Ky bllok djathi me vrimat e tij karakteristike përfaqëson një nga mbrojtjet tona kundër virusit.

Asnjë nga fetat nuk është perfekte. Secila prej tyre ka vrima që përfaqësojnë të metat e masës, të cilat lejojnë virusin të gjejë një rrugëdalje.

Megjithatë nëse ekzistojnë disa shtresa, mundësia e ndalimit të virusit nga njëra prej tyre rritet.

Le të hedhim një vështrim në secilën fetë djathi me radhë.

Vaksinat vlerësohen gjerësisht si arma më e fuqishme në luftën tonë Covid-19. Disa janë më shumë se 90% efektivë dhe parandalojnë njerëzit që të sëmuren dhe vdesin nga sëmundja.

Por asnjë vaksinë nuk është kurrë 100% efektive dhe ka një shans që të kapim virusin ose ta kalojmë atë edhe pas vaksinimit tonë.

Testimi i përhapur mund të gjejë njerëz që mbartin virusin, të cilët nuk janë të vetëdijshëm se e kanë.

Sistemet e gjurmimit të kontaktit gjurmojnë njerëzit që kanë qenë në kontakt të ngushtë me një rast pozitiv, për t’i këshilluar ata të izolohen.

Por skema të tilla duhet të jenë të shpejta dhe të arrijnë ndërmjet 80% -100% të kontakteve për të funksionuar në mënyrë efektive.

Shumica e vendeve këshillojnë njerëzit që dyshojnë ose e dinë se kanë Covid të qëndrojnë në shtëpi dhe të shmangin të tjerët. Disa gjithashtu kërkojnë që udhëtarët të karantinohen.

Por disa njerëz nuk e ndjekin këtë këshillë ose nuk janë në gjendje ta bëjnë atë.

Maskat dhe mbulesat e fytyrës mund të bllokojnë pikat e virusit nga kollitja, teshtitjet dhe të folurit. Por edhe maskat e shkallës më të lartë ende lejojnë që disa viruse të depërtojnë.

Maskat gjithashtu duhet të vishen në mënyrë korrekte dhe të përdoren nga mjaft njerëz për të parandaluar në mënyrë më efikase përhapjen e covid-19.

Mbajtja distancës, 2 metra nga njëri-tjetri zvogëlon mundësinë e transmetimit të virusit. Por ne ende mund të infektohemi edhe nga larg.

Ajri i pastër ul rrezikun e infektimit dhe rrezatimi ultraviolet nga rrezet e diellit mund të shkatërrojë virusin e lënë në sipërfaqe. Por rreziku jashtë nuk zvogëlohet në zero.

Higjiena e mirë mund të ndihmojë në ndalimin e përhapjes së virusit, por rreziku nga grimcat në ajër mbetet.

Siç mund ta shohim, asnjë fetë e djathit tonë zviceran nuk do të garantojë mbrojtje 100%.

Vetëm duke përdorur të gjitha masat së bashku, ne mund të krijojmë mundësinë më të mirë për mbrojtjen e vetes, miqve dhe familjes tonë.

Virologu australian Ian Mackay, i pari që përdor modelin zviceran të djathit në lidhje me pandeminë, thotë, në të vërtetë, vrimat e djathit do të hapen vazhdimisht, do të mbyllen dhe do të zhvendosen në varësi të sjelljes sonë, raporton BBC.