Sllovenia lehtëson procedurat e punësimit të punëtorëve të huaj

Të huajt do të mund të gjejnë punë më lehtë në Slloveni. Ky shtet propozon ndryshime ligjore që lehtësojnë punësimin e punëtorëve të huaj.

Ministria sllovene e Punës propozoi ndryshime në Ligjin për Punësimin, Vetëpunësimin dhe Punën e të Huajve, i cili do të jetë në përputhje me ligjin e Bashkimit Evropian dhe do të lejojë që puna sezonale e të huajve të shtrihet në turizëm dhe hoteleri.

Me ndryshimet e propozuara, të cilat do të dalin në një dëgjim publik deri më 6 shkurt, termi “punë sezonale”, i cili deri më tani ishte i kufizuar vetëm në bujqësi dhe pylltari, zgjerohet në sektorin e turizmit dhe hotelierisë, raportoi STA.

Propozimi redukton kohëzgjatjen minimale të kërkuar të kontratës për punëtorët e huaj për punësim me kualifikim të lartë nga një vit në gjashtë muaj.

Ministria e Punës do t’i lejojë të huajt që qëndrojnë në Slloveni për arsye të tjera përveç punës, të punësohen bazuar në një leje qëndrimi të përkohshme dhe një fletë informacioni të lëshuar nga Zyra e Punësimit. Në një situatë të papunësisë rekord të ulët, punëdhënësit kanë mungesë të fuqisë punëtore./