Shqiptarët në Zvicër ndërtojnë xhaminë në vlerë 5 milionë frënga

Projekti prej 5 milionë frangash i Bashkësisë shqiptare islame në Reinach, është në përfundim e sipër. Aplikimi për ndërtim po pret përsëri.
Procedura e lejes së ndërtimit për qendrën kulturore dhe të takimeve të Bashkësisë shqiptare islame në Reinach po hyn në raundin tjetër. Që prej ditës së djeshme, leja e ndërtimit për ndryshimin e projektit të qendrës “Tulipan” me xhaminë, restorantin, qendrën e kujdesit ditor dhe dhomën e të rinjve ka qenë në dispozicion të publikut.
Plani aktual i ndërtesës së re ka masivisht më shumë hapësira parkimi. Me 15 hapësira parkimi shtesë, do të thotë një e treta e mirë më shumë se më parë. Për këtë qëllim, plani i dyshemesë së parkut nëntokësor të makinave ishte hedhur ndryshe dhe hyrja u përshtat gjithashtu. Tani ka 39 hapësira parkimi në garazh (më parë ishin 32), jashtë para ndërtesës 23 (më parë ishin 15).
Bashkësia shqiptare islame në Reinach, e cila ekziston për 27 vite me radhë, ka 300 anëtarë nga ëynentali në Zvicër, shkruan “Aargauer Zeitung”, informon Shtegu. Por, në rastin e ngjarjeve më të mëdha, hapësirat e parkimit mund të jenë të paktaa. Kurt ëeber Immobilien AG është akoma pronari i pronës, siç shihet nga dokumentet aktuale të aplikimit. Si në aplikacionin origjinal të ndërtesës, shuma e ndërtimit është 4.1 milionë franga zvicerane. Sipas shoqatës, investimi i përgjithshëm arrin rreth 5 milionë franga.

Projekti “Tulipan” është projekti më i madh i ndërtimit të xhamive në Aargau. Trualli i ndërtesës midis Aldi dhe Landi është me madhësi 26.5 ari, lartësia e planifikuar e ndërtesës është 13.7 metra. 506 metra katrorë janë planifikuar për dhomën me shumë qëllime me skenë, 220 metra katrorë për një galeri dhe 177 metra katrorë për gastronomi (kuzhinë shtesë 35 metra katrorë).

Siç shkruan Bashkësia shqiptare islame në faqen e internetit të projektit “Tulipan”, qendra duhet të jetë një vend për të gjitha kulturat: “Infrastruktura e re duhet të shërbejë gjithashtu si një vendtakim për shkëmbimin ndërkulturor, fetar dhe shoqëror dhe promovimin e integrimin e fëmijëve dhe të rinjve”.