Eurodeputetët: Këshilli Evropian të miratojë pa vonesa heqjen e vizave për Kosovën

Në raportin për bashkëpunimin në luftën kundër krimit të organizuar në Ballkanin Perëndimor, eurodeputetët theksuan se lufta kundër krimit të organizuar dhe progresi në rrugën drejt BE-së janë procese të kushtëzuara reciprokisht, duke kërkuar përshpejtimin e procesit integrues.

Ata u bënë thirrje qeverive në rajon që të rrisin ndjeshëm përpjekjet për reforma, veçanërisht në fushat e sundimit të ligjit dhe luftës kundër korrupsionit dhe krimit të organizuar, tha Parlamenti Evropian në një deklaratë.

Sipas eurodeputetëve, BE-ja duhet t’i mbështesë këto përpjekje përmes ndihmës financiare dhe bashkëpunimit praktik.

Raporti, i miratuar nga Komiteti i Punëve të Jashtme të Parlamentit Evropian me 60 vota pro, katër kundër dhe gjashtë abstenime, thekson se vendet e Ballkanit Perëndimor janë zona e origjinës, origjinës dhe transitit për trafikimin e qenieve njerëzore dhe përfaqësojnë një korridor transiti për migrantët dhe refugjatët, si dhe një vend për pastrim parash dhe trafik armësh.

Eurodeputetët thanë se lufta kundër krimit të organizuar dhe integrimi evropian janë dy procese të kushtëzuara reciprokisht, duke thënë se procesi i integrimit duhet të përshpejtohet.

Në këtë kontekst, thanë ata, izolimi inkurajon aktivitetet kriminale dhe i bënë thirrje Këshillit Evropian që pa vonesa të mëtejshme të miratojë liberalizimin e vizave për Kosovën.

Faktorët kryesorë që e bëjnë Ballkanin Perëndimor të cenueshëm, thuhet në raport, janë mungesa e mundësive për punësim, korrupsioni, keqinformimi, elementët e shtetit të robëruar, pabarazia dhe ndërhyrja e huaj nga regjimet jodemokratike si Rusia dhe Kina.

Raporti gjithashtu thekson se ka mungesë të vullnetit real politik të elitave politike vendase për të luftuar krimin e organizuar dhe thotë se eurodeputetët duan që vendet e Ballkanit Perëndimor të adresojnë plotësisht mangësitë e sistemeve të tyre gjyqësore, përfshirë kohëzgjatjen e procedurave gjyqësore.

Të vetëdijshëm për raportet dhe akuzat për lidhjen midis figurave të larta politike dhe grupeve të organizuara kriminale, eurodeputetët theksuan nevojën për të çrrënjosur këto lidhje përmes masave të qarta antikorrupsion dhe ndjekjes efektive të rasteve të korrupsionit të nivelit të lartë.

Eurodeputetët theksojnë gjithashtu se është e rëndësishme që vendet e Evropës Perëndimore të bashkëpunojnë dhe të ndajnë inteligjencën me vendet anëtare të BE-së dhe partnerët ndërkombëtarë, duke përfshirë SHBA, Kanadanë, Britaninë, por edhe organizata si NATO, Këshilli i Evropës, Grupi i Shteteve. kundër korrupsionit (GRECO), dhe OSBE-së dhe Zyrës së OKB-së për Drogën dhe Krimin.

Raporti mirëpret përfundimet e marrëveshjes së bashkëpunimit midis Agjencisë së BE-së për Bashkëpunimin në Ligjin Penal (Eurojust) dhe qeverive të Shqipërisë, Malit të Zi, Maqedonisë Veriore dhe Serbisë, si dhe autoritetin për të hapur negociatat me Bosnjë e Hercegovinën.

Eurodeputetët i bëjnë thirrje Këshillit Evropian që të vendosë sa më shpejt që të jetë e mundur për hapjen e negociatave të ngjashme me Kosovën.

“Krimi i organizuar shkatërron besimin e qytetarëve në institucionet e tyre publike dhe besimin te njëri-tjetri. Kjo është arsyeja pse është pengesa kryesore për përpjekjet e shoqërive në Ballkanin Perëndimor për të zhvilluar vendet dhe ekonomitë e tyre. BE nuk duhet të përdorë krimin e organizuar si justifikim për të vonuar procesin e integrimit, por duhet të jetë me njerëzit e Ballkanit Perëndimor në luftën e tyre kundër krimit të organizuar”, tha raportuesi Lukas Mandl