DEKALOGU I TAHIRIT

Shkruan Pro.Hajdin Morina

(mikut tim Tahir Desku në vigjilje të 64-vjetorit të lindjes)

1.

Mosni bre!

mosni, njerëzit e mi,

unë vërtet piva raki,

është e vërtetë,

por unë nuk piva djersë.

 

2.

Mosni bre!

Mos thoni Tahiri pinte raki,

por thoni Tahiri bëri punë

të mos ketë Kosova muzg e burg.

 

3.

Mosni ju lutem!

Mos përgjoni, mos blasfemoni,

thoni Tahiri bëri luftë

të ketë Shqipëria diell e yje më shumë.

 

4.

Mos thoni bre

Tahir Desku pinte raki,

por thoni ai ka bërë poezi,

Atdhe dhe Liri.

 

5.

Thoni Tahiri e ka shtruar tokën me dashuri

dhe qiellin e Arbërisë e ka mbështjellë me poezi.

 

6.

Mosni bre njerëz!

Mos thoni ai pinte raki,

sepse unë ende e pi të shkretën,

mes jush jam në gëzimin tonë të festës,

në dhimbjen tonë të vdekjes.

 

7.

Thoni Tahiri është atje lart,

vëlla i shqiponjave

në llogore në mal.

 

8.

Mos thoni  se vdiqa në dhjetor mbi borë

por thoni se një hënë më la pa sy

e nuk pashë asgjë, për besë,

as Kronin e Mbretit,

as gropën e lotëve të jeniçerit

dhe ende nuk e di a vdiqa kaq i ri.

 

9.

Mosni,  ju lutem, njerëzit e mi!

Mos thoni Tahir Desku nuk shkruan më poezi

mbi një shkëmb Drenice,

pranë shokëve të vrarë për liri.

 

10.

 Mosni, ju lutem, mosni o njerëz!

të paktën ti mos hesht Drenica ime,

ti mos hesht!