Pensionet e Zvicrës mund të merren nga 1 shtatori

Kosovarët për vite të tëra kishin luftuar dhe më në fund marrëveshja shoqërore dhe Zvicrës dhe Kosovës është nënshkruar javën e kaluar. Tashmë nuk do të ketë referendum të dytë dhe ky është një lajm i mirë për ata që janë duke pritur pensionet
Pensionet e para AHV dhe IV së shpejti do të kthehen në shtetin ballkanik. “Marrëveshja do të vihet në veprim sa më shpejt që të jetë e mundur”, tha Zyra Federale e Sigurimeve Shoqërore me kërkesë të “Blick’. Pritet të jetë 1 shtatori, data e nisjes së marrjeve të pensioneve.

Marrëveshja ishte ndërprerë në vitin 2010.

Arsyeja ishte për abuzim dhe mashtrim. Kështu Zvicra kishte ndërprerë një marrëveshje përkatëse. Qeveria federale e kishte tërhequr rrëmujën pasi detektivët socialë, të cilët po kontrollonin mashtrimin e sigurimeve, ishin kërcënuar me vdekje.

Ndërkohë, situata është përmirësuar ndjeshëm nga perspektiva e qeverisë federale, prandaj është nisur një kontratë e re.

Megjithatë, pensionet nuk rrjedhin automatikisht nga vjeshta, por duhet të aplikohen individualisht, sipas Zyrës Federale të Sigurimeve Shoqërore.

Në javët e ardhshme do të jepen më shumë informacione./KLINA.INFO