7 Marsi, Dita e Mësuesit

Dita e Mësuesit është një festë e cila i kushtohet çdo mësimdhënësi shqiptar.

Kjo datë ka zanafillën e hershme, që të kujton themelet e para të shkollës shqip. Kjo ditë filloi të kujtohet që nga viti 1960-të, kur shteti shqiptar vendosi që kjo ditë të jetë festë në shenjë përkujtimi të themelimit të të parës Mësonjëtore shqipe të Korçës, e cila u themelua më 7 mars 1887.

Festa e Mësuesit në rrafshin kombëtar shërben për t’i vlerësuar traditat më të mira të shkollës shqipe, pa dyshim edhe figurën e nderuar të mësuesit, por edhe gjithë punonjëseve të arsimit si edukatorë të brezit të ri dhe si kontribuues aktivë të zhvillimit dhe përparimit të shoqërisë shqiptare.

Deri në fillim të viteve ’90 në Shqipëri, për të nxitur mësimdhënien e një cilësie sa më të lartë, mësuesit më të njohur shpërbleheshin me dekoratat e larta që ishin “Mësues i Merituar” dhe “Mësues i Popullit”./

SHARE