Sot është 1 Prilli, Dita e Gënjeshtrave

1 Prilli apo dita e gënjeshtrave është dita kur të gjithë e gënjejnë dikë.

Në ditën e parë të muajit prill, njerëzit planifikojnë rrengje e u thonë gënjeshtrave të afërmve të tyer e njerëzve që i njohin.

Por, pse?

Origjina e ditës së gënjeshtrave mendohet të jetë shumë e vjetër.

Sipas disa historianëve, që në romën e lashtë e në Indi, ka pasur festivale të rrengjeve e gënjeshtrave.

Mirëpo, ai që i ka vënë pikën emrit “Dita e Gënjeshtrave”, është poeti francez Eloy d’Amerval në vitin 1508, duke iu referuar 1 prillit si “poisson d’avril”.

Tradita më së pari ka filluar në Francë, ku kjo ditë manifestohej nga fëmijët, që u bënin rrengje të rriturve dhe iknin.