Sa kohë i duhet trurit për t’u rikuperuar nga alkooli?

Konsumimi i tepërt i alkoolit rrit rrezikun e disa problemeve të lidhura me trurin si çmenduria, goditjet në tru dhe depresioni, tregojnë studimet.

Hulumtimet e reja kanë treguar se sa kohë i duhet trurit për të riparuar dëmet e shkaktuara nga alkooli, dhe janë muaj.

Shkencëtarët nga Universiteti Stanford zbuluan se trurit i duhen 7.3 muaj për t’u rikuperuar. Gjatë asaj periudhe, alkoolistët që ndaluan së piri rifituan trashësinë e përgjithshme të trurit, zbuluan studiuesit.

“Këto rezultate mbështesin efektet adaptuese dhe të dobishme të maturisë së qëndrueshme në rikuperimin strukturor të trurit,” shkruajnë ata.

Studimi, i botuar në revistën “Science Direct”, shqyrtoi ndikimin e maturisë në trurin e alkoolistëve. Ata detyruan 133 persona – 88 prej tyre alkoolikë – të ndalonin së piri dhe analizuan trurin e tyre për të parë se si ndikonte kjo tek ata.

Pas shtatë muajsh, trashësia e korteksit cerebral u përmirësua ndjeshëm në shumicën e njerëzve me varësi nga alkooli. Ata thanë se kjo sugjeron që truri mund të riparojë dhe rigjenerojë strukturën e tij kur alkooli nuk është më një faktor.

Megjithatë, ata paralajmëruan se studimi u krye vetëm në disa njerëz dhe se duhet bërë më shumë kërkime për të konfirmuar gjetjet pozitive.