Raporti i Prokurorisë së Hagës: Haradinaj tentoi të arratisej me taksi para arrestimit

Kanë kaluar 21 ditë që prej se hetuesit e Speciales arrestuan nënkryetarin e OVL-UÇK, Nasim Haradinaj.

Ky i fundit u arrestua para selisë së një televizioni kosovar, pa rezistencë. Mirëpo kështu nuk po thotë një raport i zyrës së Prokurorit të Specializuar, që rrefen në 17 pika për procesin e arrestimit dhe transferimit të Haradinajt.

Nasim Haradinaj u arrestua më 25 shtator pasdite, pak orë pasi që nën pranga kishte përfunduar kreu i OVL-së, Hysni Gucati.

Nga selia, Haradinaj po shkonte me taksi për të dhënë intervistë në një televizion, mirëpo me të dalë nga vetura, ai u ndalua nga hetuesit e Speciales.

Një raport i përgatitur nga Prokuroria e Hagës, i dërguar në gjykatë, e thotë të kundërtën në lidhje me procesin e arrestimit të Haradinajt.

Sipas pretendimeve të prokurorisë, Haradinaj ishte identifikuar fillimisht nga hetuesit e Speciales në një taksi, në të cilën ai ishte pasagjer.

Sipas pretendimeve të prokurorisë, Haradinaj kishte hetuar se ishte duke u ndjekur, nga ku më pas ai kishte tentuar të shmangej.

“Në 16:29 më 25 shtator 2020, oficerët e SPO arrestuan z. Haradinaj në Rruga Justiniani në zonën Pejton të Prishtinës, Kosovë.

Zyrtarët e SPO-së kishin identifikuar Z. Haradinaj si pasagjeri në vendin e parë në një taksi që largohet nga lokalet e Shoqatës së Veteranëve të Luftës së UÇK-së. Oficerët e SPO-së vazhduan të ndiqnin taksinë.

Nga mënyra në të cilën po voziste taksi, dukej qartë se Z. Haradinaj kishte parë automjetin në të cilin ishin oficerët e SPO duke udhëtuar dhe po përpiqej të shmangej.

Për shembull, pavarësisht lëvizjes së ngadaltë të trafikut, taksi kreu disa ndërrime korsie dhe në një moment tregoi majtas por më pas vazhdoi drejt përmes një kryqëzimi.

Ndërsa taksi u kthye në Rruga Justiniani rrugë, ajo u ndal në trafik. Ndërsa taksi ndaloi, z. Haradinaj doli nga automjeti dhe u përpoq të ikte nga oficerët e SPO.

Zyrtarët e SPO e ndaluan shpejtë atë. Asnjë forcë fizike nuk u përdor gjatë arrestimit”, thuhet në raportin që e ka parë lajmi.net.

Tutje, raporti përshkruan në detaje komunikimet mes zyrtarëve të Prokurorisë dhe Haradinajt.

Aty thuhet se Haradinaj kishte komunikuar suedisht me oficerin.“Në kohën e arrestimit, oficeri i arrestimit i SPO identifikoi veten, konfirmoi identitetin e z. Haradinaj dhe e informoi atë se ishte lëshuar një urdhër për arrestimin e tij.

Komunikimi midis oficerit të arrestimit dhe z. Haradinaj u zhvillua në suedisht. Shumë shpejt pasi oficerët e SPO kishin arrestuar për herë të parë z. Haradinaj, një turmë filloi të mblidhej, shumë prej të cilëve po filmonin ndërveprimin në telefonat e tyre celularë dhe po bënin fotografi.

Z. Haradinaj ishte me zë të lartë dhe demonstrativ, veçanërisht kur bashkëvepronte në shqip me kalimtarët”, thuhet tutje në raport.

Raporti tutje përshkruan se pas ndalimit, Haradinaj kishte kërkuar që të transportohej nga vetura e Policisë së Kosovës, ashtu siç edhe kishte ndodhur. Gjatë rrugës, Haradinaj sipas raportit kishte thënë se dëshira e tij që të transportohej nga vetura e Policisë së Kosovës është plotësuar, dhe tani ai do të ndiqte urdhrat e zyrtarëve të Prokurorisë së Specializuar.

“Në 17:30, një oficer i SPO përsëriti informacionin e dhënë pas arrestimit, dhe dy oficerë të tjerë të SPO kryen një kontroll të sigurisë për të arrestuar Z. Haradinaj dhe hequr pasurinë personale, të cilën ata e inventarizuan dhe e vendosën në çantat e vulosura të provave nën numrin e regjistrit G128852.6”, thuhet aty.

Pasi që Haradinajt i ishin komunikuar të drejtat që ka, mundësia e angazhimit të një mbrojtësi dhe rregullativa të tjera, në orët e mbrëmjes ai ishte informuar se do ta kalonte natën në Qendrën e Mbajtjes.

“Në orën 22:20, zyrtarët i siguruan z. Haradinaj shtrat të freskët dhe ujë dhe më pas e monitoruan atë gjatë natës. Në 10:49 më 26 shtator 2020, z. Haradinaj u shërbye me mëngjes.

Në orën 12:40, oficerët e SPO-së transportuan z. Haradinaj me makinë në pikën mbajtëse ku kryhen transferet”, thuhet më tutje në raport.Haradinaj sipas raportit kishte arritur në Hagë në orën 16:30, teksa dhjetë minuta më pas, ishte nisur për t’u transferuar në qendrën e mbajtjes.

Në lidhje me arrestimin dhe mbajtjen e tij në paraburgim, autoritetet e Speciales e kishin informuar ambasadën e Kosovës dhe të Suedisë në Holandë.

Ndryshe, Haradinaj aktualisht është duke u mbajtur në paraburgim në Dhomat e Specializuara të Prokurorisë së Hagës në Holandë.

Haradinaj ishte arrestuar nën akuzat për publikimin e dosjeve të Speciales, që kishin rrjedhur nga ky institucion e që më pas ishin shpërndarë nga krerët e OVL-së.