Putin: Kosova është një precedent i krijuar nga Perëndimi

Presidenti rus, Vladimir Putin iu drejtua udhëheqjes së Ministrisë së Punëve të Jashtme të Rusisë dhe tha se banorët e rajonit të Donetsk dhe Luhansk kanë të drejtë të shpallin pavarësinë në përputhje me të drejtën ndërkombëtare dhe përmendi shembullin e Kosovës, transmeton Sputnik, përcjell Sinjali.

Duke folur për Kosovën, ai ka theksuar se ajo është një “precedent i krijuar nga Perëndimi në të njëjtën situatë gjatë shkëputjes nga Serbia në vitin 2008”.

Më pas, sipas Putinit, pasoi vendimi i Gjykatës Ndërkombëtare të Kombeve të Bashkuara, e cila më 22 korrik 2010, në bazë të Kartës së OKB-së, tha se në praktikën e Këshillit të Sigurimit nuk ka asnjë ndalim kur bëhet fjalë për duke shpallur pavarësinë.

Ai po ashtu tha se në atë vendim shkruhej se nuk ka ndalime në të drejtën ndërkombëtare kur bëhet fjalë për shpalljen e pavarësisë.

Ai kujtoi gjithashtu se në atë dokument shkruhej se pjesët e vendit që vendosën të shkëputeshin nuk ishin të detyruara as të konsultoheshin me qendrat e atyre vendeve ku ato ishin pjesë deri vonë.

Putin vuri në dukje se egoizmi dhe arroganca e vendeve perëndimore kanë çuar në gjendjen aktuale të punëve dhe bota i është afruar në mënyrë të papranueshme pikës pa kthim.

Ai shtoi se problemet që ekzistonin në ish-Jugosllavi çuan në konflikt për shkak të “ndërhyrjes së Perëndimit, i cili ka zakon të fajësojë një parti që nuk e pëlqejnë për absolutisht gjithçka dhe të vendosë të gjitha llojet e kufizimeve kundër saj”, dhe përveç Jugosllavisë, kjo është bërë edhe në Irak, Libi dhe Siri.

“Asnjë vend në botë nuk është i sigurt nga përfshirja në listën e vendeve nën sulmin e NATO-s,” tha ai.

Ai tha gjithashtu se bota po ndryshon dhe se asgjë nuk do të jetë më si në ekonomi, teknologji, politikë globale, si dhe në fusha të tjera. Ai tha gjithashtu se shumë ndryshime të rëndësishme dhe fatale kanë ndodhur në Rusi dhe në botë dhe se është e rëndësishme të vlerësohen ngjarjet globale dhe të deklarohen qëllimet e ministrisë.

“Rusia nuk filloi një luftë kundër Ukrainës, por Kievi filloi armiqësitë dhe kreu agresion”, tha Putin.

Sipas tij, popujt e Rusisë dhe Ukrainës do të gjenin një mënyrë për t’i zgjidhur me të drejtë të gjitha problemet, megjithatë, konflikti ndodhi për shkak të politikës jokonsistente të Perëndimit.

“Kriza e Ukrainës nuk është një konflikt mes dy shteteve apo dy popujve. Nëse do të ishte kështu, rusët dhe ukrainasit, të cilët i bashkon historia dhe kultura, si dhe vlerat shpirtërore, do të gjenin një mënyrë për të zgjidhur problemet e tyre. Çështja është ndryshe. Ngjarjet në Ukrainë janë rezultat i drejtpërdrejtë i zhvillimit botëror dhe evropian në fund të shekullit të 20-të dhe fillimit të shekullit të 21-të. Ajo politikë agresive, politika e aventurizmit që Perëndimi ka zbatuar gjatë gjithë këtyre viteve, i shkaktoi të gjitha këto ngjarje shumë kohë përpara se të fillonte operacioni special ushtarak”, tha Putin.

Ai shtoi se ishte Perëndimi që përgatiti dhe provokoi krizën ukrainase dhe tani po bën gjithçka për ta mbajtur atë krizë.