Parlamenti Evropian miratoi rezolutën: Donacione dhe para për Serbinë, vetëm nëse vendos sanksione ndaj Rusisë

Parlamenti Evropian në Strasburg miratoi një rezolutë që negociatat e pranimit me Serbinë duhet të përparojnë vetëm nëse Beogradi mbështet sanksionet kundër Rusisë dhe bën përparim të rëndësishëm në reforma. Gjithashtu, eurodeputetët mbështetën që fondet e BE-së për Serbinë të kushtëzohen në të njëjtën mënyrë.

Siç njoftohet në faqen e internetit të Parlamentit Evropian, asnjë alternativë nuk duhet të zëvendësojë zgjerimin, dhe procesi i vendimmarrjes në procesin e anëtarësimit duhet gjithashtu të reformohet dhe anëtarët e rinj të pranohen me shumicë të cilësuar në vend të unanimitet. Gjithashtu shtohet se negociatat e anëtarësimit me vendet kandidate duhet të përfundojnë deri në vitin 2030, raporton N1.

Eurodeputetët kërkojnë që reformat demokratike dhe sundimi i ligjit të jenë në krye të procesit të zgjerimit, së bashku me përmirësimin e monitorimit, raportimit, vlerësimeve dhe kushtëzimit. Në rekomandimet e strategjisë së re të zgjerimit të BE-së, e cila u miratua nga deputetët, kërkohet që financimi i BE-së nga fondet e saj të bëhet më i dukshëm në vendet kandidate. Gjithashtu, ata duan që BE të punojë për të parandaluar ndërhyrjen e palëve të treta në proceset politike, zgjedhore dhe proceset e tjera demokratike të vendeve kandidate”, thuhet në njoftim.

Deputeti evropian vlerësoi se kjo është një rezolutë jo detyruese, por një mesazh i fortë politik në të cilin drejtim po mendon BE-ja.

Autori i rezolutës, deputeti Tonino Picula, tha se Parlamenti Evropian ka qenë gjithmonë mbështetësi më i rëndësishëm i zgjerimit.

“Duke miratuar rekomandime të forta se si duhet të zbatohet politika e ardhshme e zgjerimit, ne mund të vendosim edhe një herë tonin dhe standardet që do t’i mundësojnë BE-së të rritet dhe të përparojë.” Ne duam të sigurojmë që BE-ja të mbetet një komunitet në zhvillim i shteteve evropiane, i hapur ndaj pranimit të demokracive të ngjashme që ndajnë vlera dhe interesa të përbashkëta”, tha Picula.

Rezoluta u mbështet nga 502 deputetë, 75 ishin kundër dhe 61 abstenuan.