Trupat zvicerane në kuadër të KFOR-it, edhe tri vjet në Kosovë

Trupat zvicerane në kuadër të KFOR-it, Swisscoy, do të qëndrojnë në Kosovë deri në fund të dhjetorit të vitit 2023. Që nga viti 1999, mbi 8300 ushtarë zviceranë i shërbyen paqes dhe stabilitetit në Kosovë. Swisscoy duhet të mbetet i angazhuar në Kosovë deri në fund të vitit 2023. Këtij vendimi në Bernë i ka thënë Po Komiteti i Politikës së Sigurisë së Këshillit Kombëtar, duke miratuar sot me 16 vota për zgjatjen e kërkuar nga qeveria, si dhe rritjen e stafit.

Këshilli Federal kërkon një kontigjent prej 195 ushtarësh maksimal nga prilli 2021. Ky kontigjent mund të përforcohet me 20 vetë në rast të kërcënimit të shtuar. Këto përforcime mund të funksionojnë vetëm për katër muaj. Pesëdhjetë njerëz mund të punësohen për një periudhë prej tetë muajsh për të kryer detyra logjistike dhe mirëmbajtjeje. Komiteti refuzoi me 14 vota në 10 për të kufizuar këto kuota, specifikoin shërbimet e Parlamentit. Në funksion të tensioneve, është e rëndësishme t’i jepet Këshillit Federale mundësia e rritjes së stafit nëse është e nevojshme.

Situata politike dhe e sigurisë në Ballkanin Perëndimor e bën të domosdoshme praninë e forcës shumëkombëshe të Kosovës (KFOR). Angazhimi i Swisscoy është i rëndësishëm dhe nuk paraqet asnjë problem nga pikëpamja e asnjanësisë, beson shumica e komisionit. Që nga viti 1999, Zvicra ka qenë e pranishme me një kontigjent të ushtrisë në Kosovë.

Me gjithë vendimin për vazhdim të misionit Swisscoy, Këshilli Federal zviceran sivjet mbush plot 20 vjet të prezencës ushtarake të Zvicrës në Kosovë, pjesë e paqes dhe stabilitetit me 8500 burra dhe 650 gra në Swisscoy.

Deri më tani, Parlamenti zviceran vazhdimisht është pajtuar që të vazhdohet me operacionin paqeruajtës në Kosovë. Për një pakicë tjetër, angazhimi i mjeteve ushtarake nuk është i përshtatshëm. Dy pakica të tjera propozojnë të rialokojnë burimet brenda kontigjentit se sa t’i rritin ato. Puna e riparimit dhe mirëmbajtjes mund t’u besohet kompanive lokale. Komisioni gjithashtu refuzoi me 21 vota kundër 3 për ta dërguar projektin përsëri në Këshillin Federal, duke i kërkuar të tërhiqte trupat deri në fund të vitit.
Asambleja Federale miratoi angazhimin e Swisscoy në KFOR deri më 31 dhjetor 2020. Shërbimet zvicerane janë përshtatur me nevojat e KFOR-it.

SHARE