Shkencëtarët thonë se vera e vitit 2023 ishte më e nxehta në histori

Vera e vitit 2023 ishte më e nxehta e regjistruar, sipas të dhënave nga Shërbimi i Ndryshimeve Klimatike të Bashkimit Evropian të publikuara të mërkurën.

Periudha tre mujore nga qershori deri në gusht tejkaloi rekordet e mëparshme me një diferencë të madhe, me një temperaturë mesatare prej 16.8 gradë Celsius.

Muaji i kaluar ishte gjithashtu gushti më i nxehtë i regjistruar globalisht, muaji i tretë radhazi për të vendosur një rekord të tillë pas qershorit dhe korrikut më të nxehtë ndonjëherë, tha BE të mërkurën.

Gushti vlerësohet të ketë qenë rreth 1.5 gradë Celsius më i nxehtë se mesatarja para-industriale për periudhën 1850-1900. Ndjekja e përpjekjeve për të kufizuar rritjen e temperaturës globale në 1.5 gradë Celsius është një premtim qendror i marrëveshjes ndërkombëtare të Parisit për ndryshimet klimatike të miratuar nga 196 vende në 2015.

Korriku i vitit 2023 mbetet muaji më i nxehtë i regjistruar ndonjëherë, ndërsa rekordi i gushtit e bën verën e hemisferës veriore më të nxehtë që nga fillimi i regjistrimeve në vitin 1940.

Në Evropë, gushti ishte më i lagësht se normalja muajin e kaluar në pjesë të mëdha të Evropës Qendrore dhe Skandinavisë që çoi në përmbytje, ndërsa Franca, Greqia, Italia dhe Portugalia panë thatësira që çuan në zjarre.

Temperaturat shumë mbi mesataren kanë ndodhur gjithashtu në Australi, disa vende të Amerikës së Jugut dhe rreth pjesës më të madhe të Antarktidës në gusht, tha instituti.

Ndërkohë, oqeani global pa temperaturën më të ngrohtë ditore të sipërfaqes në histori, dhe pati muajin e tij më të ngrohtë në përgjithësi.

Me katër muaj të mbetur në vitin 2023, ky vit është deri më tani i dyti më i nxehtë në rekord, vetëm pak pas 2016-ës, shkruan Reuters, transmeton Klankosova.