Norvegjia mbyll ambasadën në Kosovë dhe katër të tjera

Ministria e Punëve të Jashtme të Norvegjisë ka bërë të ditur se do të bëjë disa ndryshime në misione e saj jashtë vendit, ku pesë nga to do të mbyllen, përfshirë Ambasadën e Norvegjisë në Kosovë.

Kryediplomatja norvegjeze, Anniken Huitfeldt, ka deklaruar se ambasadat në Bratislavë (Sllovaki), Kolombo (Sri Lanka) dhe Prishtinë (Kosovë), zyra e ambasadës në Antananarivo (Madagaskar) dhe Konsullata e Përgjithshme në Hjuston (SHBA) do të mbyllen.

MPJ-ja norvegjeze po ashtu ka njoftuar se marrëdhëniet diplomatike të Norvegjisë me Kosovën, Madagaskarin, Sllovakinë dhe Sri Lankën do të trajtohen përmes marrëveshjeve alternative, dhe përgjegjësia për këtë do t’i jepet një ambasade norvegjeze afër, ose një ambasador me bazë në Norvegji do të emërohet për vendin në fjalë.

“Nuk është kurrë e lehtë të vendosësh të mbyllësh misionet norvegjeze. Mbylljet si këto ndikojnë në jetën e diplomatëve norvegjezë të postuar dhe kanë pasoja edhe më të mëdha për stafin e punësuar në vend. Por ne kemi një përgjegjësi për të përdorur burimet tona në një mënyrë që na mundëson të mbrojmë interesat norvegjeze në mënyrë sa më efektive të jetë e mundur”, tha Huitfeldt.

Norvegjia aktualisht ka 101 misione diplomatike dhe konsullore. Ndryshimet e planifikuara do të nënkuptojnë se Norvegjia ka më pak misione jashtë vendit, por ruan afërsisht të njëjtin numër të stafit diplomatik të postuar.

Shërbimi i Jashtëm Norvegjez përbëhet nga më shumë se 2600 punonjës. Rreth 800 prej tyre punojnë në Oslo, mbi 600 janë staf diplomatik dhe rreth 1200 janë staf të punësuar në vend, të rekrutuar drejtpërdrejt nga misionet jashtë vendit.

SHARE