INTEGRIMI NË GJERMANI: GJYSMA E REFUGJATËVE ‘GJEJNË PUNË BRENDA PESË VJETËVE’

Një në dy prej refugjatëve që kanë mbërritur në Gjermani që nga viti 2013 kanë gjetur punë të qëndrueshme brenda pesë vjetëve, thotë një studim i ri, shkruan Thelocal.de.

Studiuesit e Institutit për Kërkime të Punësimit (IAB) krahasuan situatën e refugjatëve që kanë ardhur në Gjermani që nga viti 2013 me ardhjet nga periudha midis fillimit të viteve 1990.

Ata zbuluan se 44 për qind e refugjatëve që arritën në vitet 1990, pjesërisht si rezultat i konflikteve jugosllave në atë kohë, ishin në punë fitimprurëse pas pesë vjetësh, ndërsa 49 për qind e atyre që kanë ardhur që nga viti 2013 kishin gjetur punë të qëndrueshme.

“Integrimi i tregut të punës është kështu disi më i shpejtë sesa për refugjatët në vitet e mëparshme”, përfundon studimi, albinfo.

Studiuesit e IAB sqaruan se refugjatët që erdhën më herët kishin kushte më të favorshme për sa i përket gjuhës, arsimit dhe aftësimit sesa për refugjatët që arritën pas vitit 2013.

Sidoqoftë, në atë kohë shkalla e papunësisë së përgjithshme ishte shumë më e lartë se sot dhe rritja e punësimit ishte shumë më e ulët.

Plus Gjermania ka bërë një përpjekje të madhe për të integruar të ardhurit që nga fluksi masiv i refugjatëve në vitin 2015 gjatë krizës që kishte përfshirë mbarë botën.

“Që nga viti 2015, në mënyrë të konsiderueshme janë investuar më shumë në gjuhë dhe programe të tjera integrimi për azilkërkuesit dhe refugjatët” sesa më parë, thanë autorët e studimit, Herbert Brücker, Yuliya Kosyakova dhe Eric Schuß.

Sipas studimit, 68 për qind e popullsisë në punë të refugjatëve që kanë mbërritur që nga viti 2013 janë në punë me orar të plotë ose me kohë të pjesshme, 17 për qind janë në programe trajnimi të paguara dhe 3 për qind në praktikë me pagesë.

Gjithsej 12 për qind janë në të ashtuquajturat mini-punë (punë e pjesshme), ku punonjësi fiton jo më shumë se 450 € në muaj.

Hendeku i madh gjinor

Ekziston një ndryshim i madh midis burrave dhe grave: 57 për qind e burrave janë në punë brenda pesë vjetësh pas transferimit në Gjermani, përqindja midis grave është vetëm 29 për qind.

Kujdesi për fëmijët luan një rol të madh këtu.

“Gratë me fëmijë të vegjël në veçanti janë të punësuar vetëm në një masë shumë të vogël”, tha studimi.

Në gjysmën e dytë të vitit 2018, gjithsej 60 për qind e refugjatëve morën një punë fitimprurëse, morën pjesë në një institucion arsimor ose morën pjesë në masat e politikës së integrimit ose tregut të punës.

Shumica e 40 për qind të mbetur ishin në kërkim aktiv të një pune, në pushim prindëror ose në lehoninë.

Studiuesit analizuan një studim të organizuar bashkarisht nga IAB, i cili është pjesë e Agjencisë Federale të Punësimit, Qendrës Kërkimore të Zyrës Federale të Migracionit dhe Refugjatëve (BAMF) dhe Panelit Social-Ekonomik në Institutin Gjerman për Kërkime Ekonomike (DIW).

Sondazhi përfaqësues përfshin refugjatë që erdhën në Gjermani midis 2013 dhe 2016. Një total prej rreth 8,000 refugjatë janë intervistuar deri më tani.

SHARE