Bideni fton Osmanin në Samitin e Dytë për Demokraci

Presidentja e Kosovës Vjosa Osmani ka marrë ftesë nga presidenti i Shteteve të Bashkuara të Amerikës Joe Biden për të marrë pjesë në Samitin e Dytë për Demokraci.

Kjo është bërë e ditur nga Presidenca e Kosovës, përmes një komunikate për media.

Sipas ftesës, përveç fjalimit që do të mbajë krahas krerëve të shteteve të tjera sipas formatit të vitit të kaluar, presidentja Osmani është përzgjedhur edhe në mesin e dhjetë liderëve që do të jenë folës kryesor në seancën plenare, në të cilën do të diskutohet për rolin e demokracisë në krijimin e institucioneve stabile.

Samiti për Demokraci është nismë e Shtëpisë së Bardhë, që mëton të nxjerrë në pah suksesin e demokracisë në dobi të qytetarëve, si dhe adresimin e sfidave më të vështira botërore.

Më 9 dhjetor 2021, presidentja Osmani përfaqësoi Kosovën në edicionin e parë të Samitit për Demokraci, platformë që ka bashkuar vendet anekënd globit në përpjekjet e tyre për të konsoliduar vlerat demokratike dhe për t’i promovuar e fuqizuar tutje ato.

Republika e Kosovës, përgjatë vitit që shkoi, ka arritur suksese të rëndësishme në të tri zotimet, të cilat kishin për qëllim fuqizimin e sundimin e ligjit dhe luftën kundër korrupsionit, luftimin e autoritarizmit, avancimin e të drejtave të njeriut, diversitetin dhe gjithëpërfshirjen me fokus në avancimin e të drejtave të grave dhe barazisë gjinore.

Për shkak të këtij suksesi, nga më shumë se 100 shtete pjesëmarrëse, Presidenca e Republikës së Kosovës është përzgjedhur nga Shtëpia e Bardhë të bashkudhëheqë me grupin tematik për sundim të ligjit.