Punëtorët e shtetit pushojnë sot e nesër, “festojnë” për dje e pardje

Sot e nesër, punëtorët e shtetit do ta kenë pushim. Kjo pasi që ata do të përfitojnë nga dy data të festave zyrtare të cilat ranë në vikend, mirëpo sipas Ligjit të Festave zyrtare, për to pushohet në një ditë pune.

Kësisoj, sot, punëtorët e sektorit publik pushojnë për shkak se të shtunën ishte Dita e Kushtetutës.

Teksa, nesër, të njëjtit nuk dalin në punë pasi që dje ishin pashkët katolike.

Pavarësisht nëse është festë kombëtare, festival fetar, ose thjesht një minimum i mandatuar për ditët e pushimeve me pagesë, çdo vend ka rregulla të ndryshme, që vendosin pragun bazë të pushimit me pagesë për punonjësit.

Cilat vende kanë më shumë pushime publike?

Vendet në mbarë botën festojnë festat zyrare për raste të ndryshme. Ata nderojnë ngjarje të rëndësishme kombëtare, kulturore dhe fetare.

Përsëri, numri i këtyre ditëve mund të ndryshojë në mbarë botën. Irani ofron numrin më të madh të festave publike me pagesë në botë me një total prej 27 ditësh në vit duke përfshirë Ditën e Republikës Islamike. Pasohet nga Bangladeshi (24), Azerbajxhani (21) dhe Kamboxhia (21).

Shqipëria renditet në mes me 14 ditë festa zyrtare, ndërsa Kosova ka 11 ditë.