13 vende evropiane ndalojnë përdorimin vaksinës “AstraZeneca”, të enjten konfirmohen gjetjet e saja

13 vendet te Evropës kanë ndaluar përdorimin e vaksinës “Oxford-AstraZeneca”.

Më këtë ndërprerje të vaksinave këto shtet po kërkojnë sqarime të mëtejshme mbi sigurinë e vaksinës kundër Covid-19, shkruan BBC,

Franca, Gjermania, Spanja dhe Italia kanë thënë se janë duke pritur një hetim nga rregullatori i BE-së, për raportet e mpiksjeve në një numër të vogël të marrësve të vaksinës, por anëtarët e tjerë të Bashkimit Evropian, duke përfshirë Poloninë dhe Belgjikën, po vazhdojnë ende përdorimin e saj.
Agjencia Evropiane e Barnave (EMA), do të lëshojë gjetjet e saj të enjten në mesditë.

Gjatë ditës së sotme ‘EMA’, ka thënë se ishte akoma “i bindur” për përfitimet e ilaçit AstraZeneca.

Drejtoresha Ekzekutive, Emer Cooke, theksoi se mpiksjet e gjakut të theksuara nga disa vende ishin relativisht të zakonshme në popullatën e përgjithshme.

“Unë dua të theksoj për momentin nuk ka asnjë indikacion që vaksinimi i ka shkaktuar këto kushte,” tha ajo.

Në një deklaratë të përbashkët gjatë ditës së sotme, presidenti francez Emmanuel Macron dhe Kryeministri italian Mario Draghi thanë se komentet e EMA ishin “inkurajuese”.

Ndërkohë, ekspertë nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH), janë mbledhur sot për të shqyrtuar vaksinën Oxford-AstraZeneca, pas pezullimit nga disa vende evropiane që mpiksjet e gjakut.

OBSH-ja, u ka kërkuar vendeve të mos ndërpresin vaksinimet e tyre. Pezullimet vijnë ndërsa pjesa më e madhe e Evropës përpiqet të kontrollojë rastet në rritje.

Në Mbretërinë e Bashkuar, më shumë se 11 milion njerëz kanë marrë të paktën një dozë të vaksinës AstraZeneca dhe nuk ka pasur asnjë shenjë të vdekjeve të tepërta ose mpiksjeve të gjakut që ndodhin

SHARE