Vazhdon të bie çmimi i naftës

Çmimet e naftës së papërpunuar ranë nën 86 dollarë sot në tregjet ndërkombëtare nën ndikimin e informacionit se kufiri i çmimit të naftës ruse të planifikuar nga grupi G7 duhet të jetë më i lartë se çmimi aktual i saj i tregut.

Në tregun e Londrës, çmimi i një fuçie pas mesditës ishte 2.82 dollarë më i ulët se në mbylljen e tregtisë së djeshme dhe arriti në 85.54 dollarë. Në tregun amerikan një fuçi u tregtua me një çmim më të ulët prej 2.62 dollarë, nga 78.33 dollarë.

Sot, tregu u fokusua në informacionin se “kufiri për çmimin e naftës ruse në takimin e G7 mund të vendoset mbi nivelin në të cilin po tregtohet aktualisht”, tha Giovanni Staunovo i UBS.

Grupi i shtatë vendeve më të zhvilluara të botës dëshiron të kufizojë çmimin e një fuçi nafte ruse të dorëzuar nga anijet në intervalin 65-70 dollarë, tha një zyrtar evropian pa emër.

Në tregun e Evropës Veriperëndimore, një fuçi nafte ruse Urals aktualisht qëndron në 62 deri në 63 dollarë, dhe në tregun mesdhetar, është rreth 67 deri në 68 dollarë, sipas të dhënave të Refinitiv.

Një zyrtar i lartë i thesarit amerikan tha dje se kufiri ka të ngjarë të rregullohet disa herë në vit.

Informacioni lidhej me shqetësimet për kërkesën në Kinë, importuesja më e madhe e naftës së papërpunuar, për shkak të një vale të re të infeksioneve me Covid 19. Vonë të martën, Shangai shtrëngoi masat e shtypjes së Covid.

Peshë është edhe vlerësimi i Organizatës për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik (OECD) se rritja e ekonomisë botërore duhet të ngadalësohet fuqishëm vitin e ardhshëm.

“Lajmi i mirë është se OECD nuk po parashikon një recesion global,” tha analisti Tamas Varga nga PVM Oil Associates.

Në një raport të veçantë, Organizata e Vendeve Eksportuese të Naftës (OPEC) njoftoi se një fuçi e shportës së naftës të anëtarëve të saj u rrit me 2.02 dollarë në 86.20 dollarë të martën.